Aktualno

"lo-chem" system by Fujifilm oz. ZADETEK V POLNO

Tiskarji danes bolj kot kdaj koli prej, razmišljajo o svojih nadaljnih naložbah in o finančnih odločitvah, saj si prizadevajo za preživetje v času trenutnega kreditnega krča, hkrati pa iščejo rešitve kako si ustvariti priviligiran položaj za čas ko bo recesije konec in bo gospodarstvo začelo znova peljati v pozitivno smer.

Istočasno razmišljajo kako pridobiti več poslov in kako zmanjšati redne stroške. V tem trenutku se ne moremo čuditi, da "okolju prijazna" proizvodnja ni v prvem planu, kot je bila še pred kratkim.

Tiskarji so v nezavidljivem položaju, kadar skušajo rešiti zgoraj omenjena poslovna vprašanja, saj dobivajo nejasna in dvoumna pojasnila od dobaviteljev. Kjub temu, da je veliko dobaviteljev predstavilo rešitve ki pomagajo tiskarjem pri zmanjševanju vpliva na okolje in zniževanju stroškov, ostaja vprašanje, kako se to obnese v praksi. Za rešitev tega vprašanja je zelo pomembno, da dobavitelj te rešitve podkrepi z konkretnimi dokazi in jasno dokumentacijo, ki to dokazuje. Ker do sedaj tega ni bilo so se tiskarji ukvarjali samo z ceno CTP plošč, vse ostale vidike pa zanemarili.

V nasprotju s prakso gre včasih reševanje okoljskih vprašanj z roko v roki z zmanjševanjem stroškov in s tem lažjim pridobivanjem novih poslovnih priložnosti.

V grafični pripravi za tisk in še predvsem pri proizvodnji CTP plošč lahko dobavitelji materialov znatno pomagajo tiskarjem pri zmanjševanju stroškov in zmanjševanju vpliva na okolje. Dobavitelji lahko znatno pripomorejo pri zmanjšanju potreb po surovinah kot so voda, energija, čistila, potrošni materiali, rezervni deli, različna kemija in delovne ure. Zato je za tiskarja bistvenega pomena da pri proizvodnji CTP plošč upošteva vse procese in porabljene surovine, ter sredstva, ki privedejo do kvalitetnega, zanesljivega, cenovno ugodnega in okolju prijaznega izdelka - CTP tiskarske plošče.

Ena od takih rešitev je "lo-chem" sistem podjetja FUJIFILM pri kateri lahko trdimo, da gre za zadetek v polno.

Več si o tej rešitvi si lahko preberete na tej povezavi !